Atracţii turistice

Atracţii turistice

Praidul este un sat secuiesc foarte atractiv, al cărui destin, datorită aşezării şi mai ales a comorilor naturale deţinute, este să devină orașul regiunii.

Astfel descrie localitatea Praid scriitorul Orbán Balázs, în capodopera sa intitulată Descrierea Ţinutului Secuiesc.

Au trecut aproape 150 de ani de când scriitorul Orbán Balázs a formulat această idee, însă Praid nu a devenit oraș. A rămas un sat secuiesc în inima Ținutului Sării, care a păstrat tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile populare și a cărui existență este mai mult decât cunoscută datorită zăcămintelor de sare prezente în această regiune.

Canionul de sare, minele de sare și băile sărate nu sunt cunoscute numai din cauza efectului lor terapeutic, ci oferă și o atracție turistică deosebită, localitatea fiind vizitată de sute de mii de oameni în fiecare an.

Noutăți:

Aplicaţia mobilă oficială al destinaţiei turistice Ținutul Sării - Hegyalja te ajută să găseşti cea mai largă gamă de oferte turistice  din zona Praid, Sovata, Corund, Lupeni, Zetea, Satu Mare, Izvoare, precum Vârşag, cum ar fi: oferte de cazare, gastronomie, servicii, atracţii, evenimente, activităţi recreative şi trasee turistice.

Descarcă aplicaţia Tinutul Sarii - Travel App şi ia-l cu tine în vacanţă dacă vrei să beneficiezi de informaţii turistice complete şi soluţii inovatoare în timp real:

- rezervare online de cazare,
- room service (comandă mâncare în cameră)
- food service (comandă mâncare la masă)
- comandă online de mâncare cu livrare la domiciliu
- rezervare masă
- rezervare online activităţi de recreere
- vizualizare trasee turistice
- planificator de vacanţă
- card turistic
- sistem de navigaţie în timp real la obiective
- contactare telefonică Gratuită al obiectivelor turistice
- contactare prin SMS Gratuit al obiectivelor turistice

Fă-ţi o rezervare prin intermediul aplicaţiei Tinutul Sarii - Travel App sau al paginii de web www.tinutulsarii.ro şi vei beneficia de un Card turistic Gratuit valabil pe perioada şederii. 

Dacă nu găseşti vreo informaţie, foloseşte InfoLive şi intră în legătură video cu angajaţii centrelor de informare turistice partenere din România. Ei vor transfera informaţiile cerute pe telefonul tău.

Soluţia Smart Mediator, intregrată în aplicaţie te ajută să găseşti garantat informaţia căutată şi să nu-ţi pierzi timpul preţios în căutarea de cazări libere.

Masivul de sare de la Praid se numără printre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa. Masivul de sare are un diametru cuprins între 1,2 și 1,4 km, şi  ajunge la 2700 de metri adâncime. 

 

Salina Praid:

Începuturile exploatării de sare de la Praid datează de pe vremea romanilor.  Exploatarea subterană a sării a început în 1762, iar în 1960 s-a deschis prima bază de tratament cu aerosoli. În prezent, centrul de speleo- şi climatoterapie se află la 1250 de metri de la intrare, la o adâncime de 120 de metri de la suprafaţă. Pacienţii beneficiază de asistenţă medicală permanentă. 

 

O atracţie specială este Galeria Vinurilor din salină: la 100 de metri adâncime, putem găsi 525 soiuri de vin,  provenind din 25 zone viticole din şase ţări.

Strand:

La 200 de metri de la intrarea în mină, în partea nordică a muntelui de sare, se află o altă atracție turistică a localității Praid, ștrandul cu apă sărată, apa provenind din interiorul salinei.

Ştrandul este cel mai modern ștrand în aer liber al acestui ţinut, fiind modernizat şi inaugurat în 2014. Aici se găsesc două bazine cu apă sărată, șezlonguri, dușuri, vestiare, baruri, magazine de suveniruri și un restaurant fast-food.

Canionul de Sare s-a format şi datorită activităţii omului: săpăturile rămase după exploatarea sării s-au umplut cu apă de ploaie care le-a dizolvat, lărgindu-le. Acestea s-au transformat în adevărate lanţuri de lacuri. În valea dintre lacuri s-a format canionul sării, adâncit apoi de pârâul Corund. Aici s-au organizat clăci pentru reabilitarea băilor cu nămol. 

 

Centrul de Wellness

În apropierea ştrandului, în iulie 2015 s-a deschis un Centrul de Wellness, care pune la dispoziţia turiştilor posibilităţi de relaxare şi odihnă într-un mediu cât mai modern şi mai plăcut. Centrul este dotat cu bazine cu apă termală sărată, piscine cu apă dulce, piscine pentru copii, jacuzzi, saune, băi de aburi, locuri de joacă pentru copii, terasă dotată cu şezlonguri, sală de fitness.

Casa Fluturilor Tropicale​

Un alt obiectiv turistic, înfiinţat de către Asociaţia Geografică Vulticulus, este Casa Fluturilor Tropicale, deschis recent în  Praid. Este prima casă permanentă de fluturi din România, care oferă vizitatorilor săi o experienţă de neuitat despre lumea fascinantă a fluturilor exotice. Fluturii provin din ferme de fluturi din ţările tropicale care oferă un tablou deosebit, având totodată şi un scop didactic şi educativ pentru iubitori ai naturii.

Casa Memorială „Áprily Lajos”

Casa Memorială „Áprily Lajos”, inaugurată în 1991, oferă amănunte despre viaţa şi opera renumitului poet şi traducător, respectiv despre anii  copilăriei lui Áprily petrecuţi la Praid.

Cetatea Rapsóné

Se presupune că Cetatea Rapsóné a fost o cetate de apărare, însă în tradiţia locală trăiesc fel şi fel de legende despre cetate: se spune că aici a trăit doamna Rap-
sóné, care a reuşit să păcălească până şi diavolul. 

Piatra Siclodului- Trasee turistice din Ţinutul Sării

Frumuseţea încântătoare a acestui peisaj, strălucirea eternă a munţilor de sare, cursul vioi al Târnavei Mici din mijlocul munţilor, brazii zgârie-nori, ademenitoarele galerii din inima Muntelui de Sare, apele de izvor cu efect terapeutic, legendele secuieşti, oferă  sutelor de mii de turişti o experienţă de neuitat, care s-ar putea să dureze o viaţă întreagă.

Pe terenul intravilan şi extravilan a comunei Praid există 65 km trasee turistice, marcate cu galben, roşu, mov,albastru.

Recomandăm aceste trasee turistice tuturor care iubesc să plimbe în natură şi să petreacă acti timpul liber.

Mai multe infomarmaţii despre trasee pe situl: http://www.tinutulsarii.ro/ro/trasee-turistice.html

 

Dealul   Kincses Kodáros​

Dealul   Kincses Kodáros  e un loc care îşi păstrează tainele până azi. Pe colina sa se află o gura de sifon de 30 de centimetri. Mulţi credau că sub ea se află o peşteră plină de comori, de pe vremea regelui Darius. 

 

Mai multe informații despre atracții turistice le găsiți pe situl  Asociația Turistică Sóvidék-Hegyalja, www.tinutulsarii.ro !

www.praid-cazare.ro