Geologie

Geologie

       Zona cutelor diapire din depresiunea Transilvaniei, pornind de la Corund- Sovata-Ideciu de Jos-BrâncoveneÅŸti, se continuă pe toată rama vestică, sudică ÅŸi estică al bazinului, prin localităţile Sic-Pântic-Ocna Dej, Ocna Åžugatag (MaramureÅŸ), Cojocna, Turda-Valea Florilor-Războieni-Ocna de MureÅŸ ÅŸi Ocna Sibiului.

Zona Ocnelor de sare ÅŸi bazinul Praidului se situează la limita a două structuri geologice majore, respectiv lanÅ£ul vulcanic neoeruptiv Călimani-Gurghiu-Harghita ÅŸi sedimentogenul Cretacic, Paleogen ÅŸi Neogen de pe valea Târnavei Mici. Zona platoului vulcanic întins este erodată ÅŸi compartimentată, începând cu Cuaternarul, de către cursurile superioare ale pâraielor tinere. La sfârÅŸitul Pliocenului, dar mai ales în Pleistocen începe să se contureze bazinul Corund-Praid-Sovata, iar condiÅ£iile paleoclimatice cu precipitaÅ£ii abundente din aceea vreme au facilitat eroziunea, formând o fereastră în complexul vulcanogen-sedimentar. Deci zona Praidului este tipul de bazin adâncit, de eroziune, în a cărei evoluÅ£ie a jucat un rol important tectonica diapiră.

În structura geologică a zonei putem delimita trei tipuri de roci:

  1. aglomerate ÅŸi brecii andezitice cu intercalaÅ£ii de tufuri ÅŸi tufite, care formează complexul vulcanogen-sedimentar al eruptivului Postpliocen; În acest complex intră diferite filoane ÅŸi dyke-uri andezitice ÅŸi bazaltice, precum ÅŸi blocuri mari de andezit înglobate într-un material tufogen andezitic, mai mult sau mai puÅ£in alterat;
  2. sedimente Pliocene, dispuse în talvegul văilor, peste care se dispun discordant vulcanitele andezitice;
  3. sedimente sărate de vârstă Miocen-mediu, al căror reprezentant cel mai caracteristic este zăcământul de sare de la Praid;

Sarea din Bazinul Transilvaniei, ca ÅŸi cea de la Praid, este datată ca fiind de vârstă Badenian inferioară (Miocen mediu), respectiv de circa 20-22 milioane de ani. Marea din Bazinul Transilvaniei (de mică adâncime ÅŸi cu specific lagunar) s-a separat, prin praguri, de Marea Tethys, care era întinsă în mijlocul Europei. Din cauza evaporării puternice a apei de mare, straturile de sare precipitate au constituit depozite pe fundul bazinului marin, aflat în continuă subsidenţă.

    Dealul Sării, în denumire locală Spatele Sării (576m), acoperă cel mai mare zăcământ de sare din Å£ară, ale cărui rădăcini sunt îngropate până la 2,7-3km adâncime. Diapirul de sare pe orizontală are o formă uÅŸor eliptică, având diametrul de 1,2 - 1,4 km, iar pe verticală are forma unei uriaÅŸe ciuperci. Dealtfel această formă neregulat-tronconică este forma specifică al masivelor de sare din Bazinul Transilvaniei (de ex. Ocna MureÅŸ).

În zona masivelor de sare sunt prezente fenomenele de carst salin cu doline, polje, diaclaze, pâlnii de dizolvare ÅŸi lapiezuri, care de fapt sunt asemănătoare cu fenomenele carstice prezente în zonele calcaroase etc. Carstul este de fapt rezultatul diluării unor tipuri de roci, de către apele mai mult sau mai puÅ£in agresive. Carstul salin are o evoluÅ£ie rapidă, din forme de exocarst (lapiezuri, doline, diaclaze) se ajunge într-un timp scurt la endocarst (ponoare, hornuri, diaclaze de adâncime, mici peÅŸteri, avene). Aceste fenomene influenÅ£ează în sens negativ zona minelor vechi ÅŸi zăcământul de sare aflat în proces de exploatare.

     Cele mai mari forme negative, pâlniile mari descendente de pe dealul Sării sunt rezultatele mineritului neorganizat de suprafaţă, chiar din epoca romanilor, cu ocne sub formă de amfiteatre sau exploatări ilegale de la suprafaÅ£a masivului, excavate cu ocazia furturilor de sare.

În partea sud-vestică al Dealului Sării se pot admira Cheile Corundului ÅŸi rezervaÅ£ia Muntele de Sare pe o suprafaţă de 60 ha. Încă din secolul al XVIII-lea, stâncile de sare din Cheile Corundului formau o atracÅ£ie turistică deosebită. Dealul Sării (Corbul Mare-Nagyholló) a fost secÅ£ionat de pârâul Corund, în Cuaternarul târziu, formând un canion de sare ÅŸi rezultând un deal mai mic (Corbul Mic-Kisholló), separat de cel mare.  

După geologul Bányai János (1941), pârâul Corund curgea iniÅ£ial dinspre satul Ocna de Jos, pe lângă drumul actual, dar după prăbuÅŸirea unui aliniament de doline, aceasta a modificat traseul pârâului ÅŸi a drenat totodată ÅŸi lacul dintre cele două Ocne (cel de Sus ÅŸi cel de Jos). Alte păreri afirmă că pârâul a unit de fapt gropile ÅŸi adâncirile preexistente, rezultate în urma lucrărilor de exploatare de la suprafaţă. Canionul Corundului este clasificat de către Vintilă Mihăilescu ÅŸi Székely András, ca fiind de tip epigenetic.  

EvoluÅ£ia fenomenelor carstice în zona Praidului a fost studiată de către Zentai Zoltán (1994), care propune următoarea teorie despre formarea ponoarelor: pârâul ÅŸi-a adâncit albia minoră, subÅ£iind stratele impermeabile ÅŸi astfel o parte din apă s-a putut strecura pe sub albie. Cu timpul, o cantitate tot mai însemnată de apă a fost canalizată în acest punct, formându-se un ÅŸir de ponoare în albie. Albia iniÅ£ială, pierzând toată apa, a trecut într-o altă etapă de dezvoltare, lăsând locul unui ÅŸir de doline închise, dezvoltate pe traseul pârâului. Zona sărată, din cauza dezvoltării rapide carstice, se poate asemăna cu evoluÅ£ia gheÅ£ii ÅŸi a sedimentelor de loess.

Canionul de sare este superb, cu stânci ÅŸi creste de sare albe, sclipitoare, pline de forme de dizolvare, lapiezuri, turnuleÅ£e, mici peÅŸteri, izvoare cu ape sărate cu voaluri de cruste albe, depuse pe rocile din jur, ÅŸi toate acestea aÅŸezate într-un peisaj magnific cu vegetaÅ£ie bogată ÅŸi multiplă, de foioase ÅŸi răşinoase laolaltă. Din canion, prin potecile laterale, se pot vizita câteva doline mai mari, semi-închise, cu vegetaÅ£ie ÅŸi microclimat specific, care sunt străjuite de stânci ÅŸi pereÅ£i de sare, prezentând o frumuseÅ£e exotică cu totul aparte.

     Ca o curiozitate trebuie să amintim că primul tratat botanic despre zona Praidului a apărut în manuscrisul botanistului BenkÅ‘ József (1740-1814) în care descrie o plantă numită “brădiÅŸor” Lycopodium selago. Prima lucrare botanică despre flora Ardealului, apărută sub formă tipărită (1816, la Viena) aparÅ£ine lui J.Chr.G. Baumgarten, ÅŸi în ea sunt enumerate zone botanice interesante din această microregiune. În cursul cercetărilor botanice Fridrich Fronius (1837) aminteÅŸte de flora saliferă din jurul Praidului ÅŸi enumeră următoarele plante: Salicornia herbacea (brânca), Alsina marginata Koch, Aster tripolium L. (steliÅ£a), Atriplex augustifolia, Atriplex laciniata, Atriplex triangularis (lobode), Glyceria distans salina Schur (rourică), Poa maritima (firuÅ£a). Botanistul Fronius a descoperit cu surprindere ÅŸi o specie americană, Rudbeckia laciniata (o plantă endemică din familia Compositae), care este prima atestare în Ardeal. În afară de cele enumerate Fronius mai descrie ÅŸi salina, izvoarele sărate, procesul de exploatare a sării, chiar ÅŸi compoziÅ£ia sării pentru vite (sare bulgăr, în care 85% este NaCl, 7,5% praf de cărbune, 3,75% polenul de Gentiana lutea (ghinÅ£ură), 3,75% Arthemisia absinthium (pelin alb).

     Date foarte interesante sunt amintite ÅŸi în lucrarea lui Gönczi Lajos (1890), tot atât de valoroasă fiind ÅŸi colecÅ£ia botanică păstrată la Odorheiu-Secuiesc, unde se găseÅŸte ÅŸi un exemplar de Artemisia salina Wild (pelin salifer). În lucrarea geologului Bányai János (1942) sunt prezentate date paleobotanice, ca de exemplu faptul că la Sărăţeni au fost descoperite conuri fosilizate de Pinus lawsonia, datând din era Pliocenă, iar din Pleistocen au fost colectate frunze, crengi ÅŸi fructe fosilizate de Fagus silvatica (fag), Quercus sp. (stejar), Salix capraea (salcie), Corylus avallena (alun), Enonymus europaens (salbă moale), Rhamnus frangula (cruÅŸin) ÅŸi Pinus silvestris (molid).

VegetaÅ£ia caracteristică a “Å¢inutului sării” este cea halofilă, cantonată în jurul izvoarelor sărate ÅŸi în vecinătatea masivelor de sare: Limonium gmelini, "floarea sării", de culoare mov, Salicornea herbacea (iarba sărată violetă sau verde), Aster tripolium (trandafir de toamnă), Spergularia salina, Salsola soda (iarba sărată), Artemisia salina (pelin salifer), Plantago maritima ÅŸi Statice gmelini (floare sărată).

Fauna este reprezentată de biotipurile pădurilor răşinoase ÅŸi foioase, astfel sunt răspândite mamiferele, ca: ursul (Ursus Arctos), cerbul (Cervus Vulgaris), căprioara (Capreolus Capreolus), cerbul (Cervus Elaphus Carpathicus), mistreÅ£ul (Sus Scrofa), vulpea (Canis Vulpes), lupul (Canis Lupus), râsul (Linx Linx) ÅŸi iepurele sălbatic. Dintre rozătoare amintim: veveriÅ£a (Sicurus Vulgaris), iepurele (Lepus europaeus), parsul (Glis-Glis) ÅŸi dihorul etc. La parterul pădurilor se întâlnesc câteva specii de reptile: vipera comună (Vipera Berus Berus), ÅŸopârla de munte (Lacerta Vivipara), tritonul carpatic (Triturus Montandoni), salamandra (Salamandra-Salamandra).

Dintre păsări amintim: cocoÅŸul de munte (Terao Urogallus) din pădurile de molid, ciocănitoarea de munte (Picus Trydactulus Alpinus), ciocănitoarea (Picus Viridia), cioara grivă, fazanul (Phasianus Colchius), turturica (Streptopelia turtur), ÅŸorecarul (Bueto-Bueto), buha (Bubo Bubo), huhurezul (Strix Aluco Aluco), vulturul (Aquila Chrysaetos) ÅŸi vrabia de câmp, iar dintre păsările călătoare menÅ£ionăm: rândunica, barza ÅŸi graurul, care în anotimpurile reci se retrag spre sud.

În cazul biotipului apelor curgătoare cu diverse specii de peÅŸti, merită amintit păstrăvul (Samo – Trutto Fario), iar în apele sărate ale izvoarelor este prezentă Artemia salina, un Artropod nud din familia Crustaceelor.

Referitor la regimul pluviometric se poate afirma că precipitaÅ£iile sunt puternic influenÅ£ate de relief, de direcÅ£ia perpendiculară a munÅ£ilor vulcanici faţă de masele de aer vestice, acestea acÅ£ionând ca un paravan în faÅ£a maselor de aer umed. În zona Praidului, în anii ploioÅŸi cade o cantitate medie de precipitaÅ£ii între 800-1000 mm (l/mp), iar în anii secetoÅŸi între 600-700 mm. Urmărind mersul multianual a precipitaÅ£iilor atmosferice, se constată o cantitate medie de precipitaÅ£ii de 778 mm. DistribuÅ£ia precipitaÅ£iilor în cursul anului variază de la o lună la alta, înregistrând un maxim în luna iunie (109 mm) ÅŸi un minim în primele două luni ale anului (35 mm/lună). Numărul zilelor cu precipitaÅ£ii este de 120–140 de zile, iar 70 % din cantitatea totală de precipitaÅ£ii cad în sezonul cald (între martie – septembrie). Intervalul octombrie – martie este cel mai uscat, media lunară cantitativă a precipitaÅ£iilor este mai mică de 35 mm. În anii cu activitate ciclonică foarte intensă cantitatea de precipitaÅ£ii poate depăşi cu mult cantitatea medie multianuală sau media lunară. Astfel averse puternice au avut loc în anii 1912, când s-au înregistrat la Praid 1429 mm; în 1933, 1955, 1971, când s-au înregistrat 1428 mm, provocând revărsări de ape din albia râurilor. Cantitatea maximă de precipitaÅ£ii în 24 h poate fi ÅŸi până la 56,3 – 66 mm (19 iulie 1915). Numărul anual de zile ploioase este de 140-150. Numărul anual de zile cu ninsoare este de 30-40, stratul de zăpadă se menÅ£ine pe sol în medie 80-120 zile. În lunile mai-august, care constituie perioada cea mai activă de vegetaÅ£ie, cad aproximativ 360-390 mm de precipitaÅ£ii. Valoarea umezelii relative a aerului este ridicată, cifrându-se în jurul valorii de 75-80 %.

Regimul eolian se caracterizează prin vânturi predominante de Vest, Nord–Vest, cu o frecvenţă de 20–22 %, ÅŸi bat anual în jur de 100–113 zile. În sezonul de primăvară, ori toamna se fac simÅ£ite ÅŸi vânturile din direcÅ£ia Est ÅŸi Sud. Intensitatea vânturilor este în concordanţă cu direcÅ£ia dominantă a lor, adică din sectorul nord–vestic, dar datorită reliefului depresionar viteza medie anuală a acestora este redusă, alternând cu intervale repetate de calm mai ales iarna.

Privind în general, climatul este favorabil, precipitaÅ£iile satisfac în cea mai mare parte nevoile de apă ale solului, iar schimburile maselor de aer creează o ambianţă plăcută. Climatul comunei Praid este un climat temperat continental.