Látnivalók

Látnivalók

„Parajd igen csinos székely falu, fekvése, de főként természeti kincsei által arra hivatott, hogy e vidék városává nője ki magát, s már is a városiasságnak némi elemeivel bír, amennyiben a bányahivatalok és tiszti lakások annak máris városias küllemet adnak”

(Orbán Balázs: A székelyföld leírása)

Parajd, mely a hozzá tartozó falucskákkal együtt is csupán 7000 lelket számlál, a Görgényi-havasok és a Siklódi-plató által határolt.

Hagyományokra büszke emberek e település lakói: ma is rendszeresen lekerül vállfáról a népviselet, bálokat tartanak, falumúzeumot rendeztek be a Petőfi Sándor művelődési házban… Valahogy így kell múltat őrizni, s székely szokás szerint, ha ünnep van, együtt örvendeni.

ÚJ:

Töltsd le és fedezd fel Sóvidék - Hegyalja (Parajd, Szováta, Korond, Farkaslaka, Máréfalva, Zetelaka, Ivó és Székelyvarság) szálláshelyeit, vendéglátóit, szolgáltatóit, látnivalóit, eseményeit, programajánlatait és túraútvonalait.

A Sóvidék - Hegyalja Travel App alkalmazás online és offline módban is működik, az adatok román, magyar, német és angol nyelveken is elérhetők.

 Az alkalmazás az alábbi innovatív szolgáltatásokkal segíti a desztinációba készülők utazástervezését:

 - online szállásfoglalás
- szoba szervíz/étel rendelése a szobába
- online étel rendelés kiszállítással
- online asztal foglalás
- online programok foglalása
- turisztikai útvonalak megtekintése
- utazástervező
- valós idejű navigációs rendszer
- objektumok/látványoságok ingyenes telefonos elérhetősége
- ingyenes SMS küldése turisztikai objektumoknak/látványoságoknak

 Az alkalmazásba beépített Smart Mediator segitségével garantáljuk a foglalási kisérletek gyors megválaszolását és az idődet sem vesztegeted szabad szálláshelyek keresésével.

A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka.

A sótömzs 1,2 x 1,4 km  átmérőjű, 2700 m mélyen gyökerezik.

 

Parajdi sóbánya:

Parajdon már a római korban is volt sóbányászat; a földalatti bányászat 1762-ben kezdődött, 1960-tól beindították a gyógykezelést, a bánya sós levegőjének gyógyító hatásával élve.

Ma a bejárattól 1250 méterre, 120 m mélységben van a szpeleo- és klimatoterápiás kezelés helyszíne. A légúti problémákkal küszködő 2-60 éves betegek napi négyórás lent tartózkodással, állandó orvosi felügyelet mellett vehetnek részt gyógytornán, sétán, fokozatos fizikai megterhelésen, illetve élhetnek a játszótér, pingpongasztalok nyújtotta szórakozási lehetőségekkel, elcsendesedhetnek az ökumenikus kápolnában.

Igazi kuriózum a sóbánya látogatói számára a borkamra: 6 ország 25 pincészetének 525 borfélesége található 100 méterre a felszín alatt.

Parajdi strand:

A sóbánya bejáratától mintegy 200 méterre, a Sóhát északi lábánál található Parajd másik nevezetessége, a sós vizű strand, ahová a vizet a sóbányából szivattyúzzák ki. Székelyföld legmodernebb szabadtéri sós-fürdőjét 2014-ben adták át a használatnak ahol, két sós vizű medence, napozóágyak, zuhanyzók, öltözők, bárok, ajándékboltok és egy gyorsétterem várja a vendégeket. 

Úszómesterek állnak a vendégek rendelkezésére, akik a gyógyhatású vízben tornagyakorlatokat tartanak. A medence mellett készenlétben állnak az egészségügyi szakemberek, akik szükség esetén orvosi ellátást biztosítanak. Reggel tíztől este nyolcig lehet csobbanni a strand sós vizében, és hetente két alkalommal csütörtökön és szombaton éjszakai fürdőzésre is várják a vendégeket.

Sószoros – Korond-patak szurdokvölgye, a Só-hegy délnyugati részén található, már az 1700-as években is messze földről csodájára jártak. Kialakulásában emberi beavatkozás is közrejátszott: a sóvágók gödröket ásva termelték ki a megélhetést biztosító ásványt. A bányagödrök esővízzel feltöltődve felgyorsították a só oldódási folyamatát, tavacskák, majd tóláncok keletkeztek. A tavak közti, kősóba vájódott völgyek, később oldási dolinák sora alakította ki a Sószorost, új utat mutatva a Korond-patakának, beparancsolva őt a szorosba. Itt újították fel kaláka révén az iszapfürdőket.

A Parajdi Sósziklák kristályképződményei közt éli világát a szíksófű.

Wellness központ

A strand szomszédságában 2015 júliusában megnyitotta kapuit Parajd legújabb gyöngyszeme a Wellness Központ, ahol a fürdőzési szokásokra, hagyományokra építve új, modernebb  környezetben jelenik meg a gyógyhatású sós-termálvíz, kiegészítve olyan szolgáltatásokkal, mint édesvizű úszómedence és gyerekmedence, jacuzzi, szaunák, gőzfürdők, játszósarok, napozó terasz, fitness terem és kádfürdők.

Lepkeház

Az utóbbi időben egy új objektummal gazdagodott a parajdi látványosságok sora. A székelyudvarhelyi székhelyű Vulticulus Földrajzi Társaság –Romániában elsőként– állandó lepkeházat létesített ahol az érdeklődők találkozhatnak a lepkék csodálatos világával. A trópusi országok lepkefarmjairól származó lepkék, nemcsak élményt nyújtanak, hanem oktató-nevelő hatással vannak a természeti értékek iránt érdeklődőknek.

Áprily Lajos emlékház

Az Áprily Lajos Kulturális Egyesület alapításában 1991. október 19-től működik az emlékház. Benne megtalálható Áprily Lajos teljes pályafutásának dokumentációja. Az érdeklődés, megfelelő idegenvezetői előadással, azóta is állandó. 

Rapsóné vára

Rapsóné vára egy trachyt, csipkézett sziklacsoport tetején állott egykoron. A Juhod és Szilas patakok által három oldalon körülvett mentsvár lehetett – mondják a tudósok, a legendát szövő ember szerint viszont itt a szépséges Rapsóné vára állt. A tündéri teremtmény még az ördögöt is rászedte, két hegy aranyat, völgy ezüstöt ígérve egy bűvös útért, melyen első harangszótól a harmadikig elérhetett a tordai templomba. 

Siklódi kő

A Siklódi kő Sóvidék egyik legnagyobb kilátójához tartozik,1025 – m –es szintkülönbséggel ahonnan szép kilátás nyílik az Erdélyi-medencére, Etéd vidékére és a Sóvidékre.

A kijelölés a paradi strandtól indul a sószoros mellett halad el és a parajdi Wellness központot megkerülve tér rá a Felső-Harom patak mentén található erdei útra. Fehér kör alapon sárga pont jelzés jelöli a közel 7 km – es túraútvonalat.

A pontos útvonal a http://www.sovidekiszallasok.hu/hu/turautvonalak.html oldalról is elérhető!

Kincses Kodáros dombja

Kincses Kodáros dombja a környék legendás helye. Tetején állítólag évszázadokig egy 30 cm széles kürtőlyuk volt. Azt tartották, hogy ez egy titkos kincses barlangba vezet, hová maga Dáriusz király rejtette mesés vagyonát. Bejáratát a déli oldalon levő szikla alatt képzelték el. 

 

Parajd és környékének látnivalóiról bővebben  a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület weboldalán  a www.sovidekiszallasok.hu  találhat részletes információt!

www.praid-cazare.ro